Регистриране на фирми, всичко което трябва да знаете

Каквито ѝ идеи за бизнес да имате, каквато ѝ пазарна ниша да сте открили за правене на собствен бизнес или предоставяне на услуги, всичко минава през първата официална стъпка – регистрация на фирма. Ние от Регистратко подготвихме този текст, за да се запознаете с всичко необходимо преди да пристъпите към създаването на фирма и подводните камъни, за които да внимавате в този първоначален и фундаментален етап.

Работата на предприемачите, на младите и амбициозни българи създаващи стартап компания, или на находчивите бизнес умове, не е да знаят всички процедури по регистрацията на фирма. За да реализират идеите си обаче, следва да се изправят пред редица документи, изисквания, нормативни уредби, такси и задължения, и да поемат отговорност за правилно подаване на информацията.

Липсата на знания в тази посока натежава, затова има вариант за извършване на услугата от страна на компетентна счетоводна къща.

В registratko.com ще получите детайлна информация относно: избора на вида търговско дружество; сумите дължими по линия на държавата, хонорарите и цената на услугата; времевият отрязък нужен за събиране на документите и окончателната регистрация; юридическите въпроси засягащи регистрацията и всичко друго по темата.

Решили сте да регистрирате ЕТ – едноличен търговец. Много характерна регистрация в близкото минало, днес обаче рискована и по-малко използване. Документацията в този случай е сравнително по-малка като обем и като съдържание. Изберете ли форма ЕТ, трябва да знаете, че сте отговорни с личното имущество при влизане на фирмата в дълг.

Ето защо от поне десетилетие насам много по предпочитана форма е ЕООД, тоест еднолично дружество с ограничена отговорност. Създаването на дружеството изисква по-сложен набор от документи, в които присъства и учредяването на търговския капитал. Когато дружеството има не един, а повече собственици се прави документална част описваща всички съдружници. От изключителна важност е документите за регистрация на фирма да са изрядни, защото обърка ли се нещо, след това всички такси и хонорари следва да се платят отново.

Таксите за регистриране на едноличен търговец са най-ниски, докато при ЕООД и ООД има изисквания за допълнителни заплащания към банкови институции и нотариуси. Когато обаче изберете услугата на специализирана агенция като Регистратко, може да получите пакетна услуга спестяваща пари.

Изготвянето, оформянето и подаването на документите онлайн от опитни специалисти пести не само пари, но и време. Първоначалната документация може да бъде оформена много бързо, дори експресно ако много бързате. Това което трябва да се изчака обаче е технологичното време за преглеждане на документите в Агенцията по вписванията.

Редно е да припомним колко трябва да сте много внимателни в подаване на данните за документацията, защото всяка грешка и пропусната информация, на следващ етап може да ви изправи да отговаряте пред закона. Преценете добре какъв вид дружество искате да регистрирате, за да се запознаете из детайли с правата и задълженията си.

Редом с основния пакет документи, законите на страната задължават собствениците на новата фирма да направят ДДС регистрация. Задължението е за фирми, чиито облагаем оборот е от минимум петдесет хиляди лева. ДДС регистрацията трябва да стане 1 година преди да настъпи текущия данъчно облагаем месец. В този ред на мисли, до седмица след официалната регистрация на фирма, се подават документите за ДДС регистрация. На категорична регистрация подлежат и български фирми регистрирани в ЕС и Европа, занимаващи се с внос на стоки с оборот над двадесет хиляди лева. Законовите изисквания в посока ДДС може да са различни за фирми извършващи различни дейности, така че и в тази посока консултацията с експерти е повече от желателна.

При ДДС регистрация на фирма, няма дължими суми към банки и държавни институции, но пак има куп документи за входиране в регистъра. За да спестите пари при ДДС регистрация е желателно това да се случи със самото учредяване. Ако оставите това за по нататък във времето, ще трябва да платите двойна цена, защото ще се е увеличила базата с документи. Агенцията по вписванията и Националната агенция по приходите работят прикрепени в обща система, а това улеснява регистрацията.

След окончателната регистрация на фирма следват стъпките водещи към стартирането на бизнес дейността. Има си процедури за осигуряване на фирмен печат; получаване разрешение за ползваемост на обекти; сключване необходими договори за наеми и помощни услуги; закупуване на касов апарат и свързването му директно към НАП…в Регистратко знаем как.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *