Какво питат хората преди да регистрират фирма

Въпросниците помагат на всеки отдал се на идеята да започне собствен бизнес и да регистрира фирма, чрез която да го ръководи. Така че от Регистратко изготвихме настоящия, в който обединяваме въпросите най-често задавани от находчиви млади предприемачи, но и от по-опитни такива.

Каква фирма мога да регистрирам?

Българският закон дава възможност да регистрирате фирма от типа ЕТ( едноличен търговец) или ЕООД (еднолично дружество с ограничена отговорност) – това при положение, че собственикът е едно лице. ООД (дружество с ограничена отговорност) се създава от две или повече лица, като се изисква по-сложен набор от документи за регистрация, гарантиращи отношенията между собствениците и техните задължения към фирмата.

Каква е разликата между ЕТ и ЕООД?

Първият вариант е сравнително по-евтин като регистрация и е по-удобен когато фирмата ще има по-малък оборот или ще се занимава с търговия на дребно, занаятчийски услуги или с дребни услуги в градска среда. Трябва обаче да знаете, че ако задлъжнеете към кредитори, пред тях ще отговаряте не само с фирменото имущество, но и с лично такова.

Предприемачите подемащи сериозен бизнес се ориентират към ЕООД фирма. С учредителния акт и внасянето на предварително заявен капитал в банка, собственикът си гарантира неприкосновеност на личното имущество. Така при възникнали задължения единствено фирменото имущество ще бъде ползвано за тяхното погасяване.

Какво е ООД?

Казано по лаишки маниер, същото като ЕООД, но с двама или повече собственици. Тук е важно да споменем, че при основаване на ЕООД или ООД компания, има минимално изискване за начален капитал – 2 лв. Когато решите да закупите внушителни първоначални активи или правите планове за натрупване на сериозни активи в бъдеще, наистина не е удачен вариант да впишете символична сума пари като първоначален капитал.

Регистрирал съм едно ЕТ, мога ли да регистрирам друго с моето име?

Законът не позволява да регистрирате още една фирма едноличен търговец. Можете обаче да станете част от ООД или да основете ЕООД.

Имам задължения във фирма, в която съм участвал в миналото, мога ли да регистрирам нова?

Отговорът не е еднозначен. Принципно няма проблем да откриете ново фирмено дружество, но специфичните ситуации изискват консултация с юристи, счетоводители, експерти.

Колко ще ми струва регистрация на фирма?

Ако доверите регистрацията на качествена и опитна агенция, можете да се възползвате от пакетна услуга. В нея ще са включени всички такси, разходи, задължения към държавата, и хонорар към специалистите. Това ограничава разходите, така че може да разгледате различни оферти онлайн. Цената е по-висока ако искате да регистрирате фирмата сами, защото има вероятност да не сте запознати с всички детайли и това да ви разкара на много места преди да съберете и оформите документите.

Колко дни отнема фирмената регистрация?

Документите може да бъдат подготвени експресно, в рамките на един работен ден и веднага входирани в Агенцията по вписванията. Там обаче ще се изчака между 2-5 дни, като технологично време нужно за разглеждане на документите от отговорните лица и последващото им официално вписване в регистъра.

Какви разходи имам след като вече фирмата е в регистъра?

Ако сте спестили пари от регистрацията, тях може да насочите към следващите процедури, без които фирмата не може да започне да функционира според закона.

Ще трябва да отделите пари за направата на печат. Цената варира в зависимост от фирмата, която ще изготви. Той може да е от 20 до 40 лева. В него трябва да фигурира името на фирмата (на кирилица и латиница), градът където е седалището. Цветът на печата е повече от препоръчително да е син, за да не се бърка с печати използвани от други институции.

Пари за касов апарат. Цените на касовите апарати падат, но ако имате специфична търговска дейност развивана от фирмата, крайната му цена може да се увеличи. На пазара може да видите оферти от 150 лева, но цената може да достигне и 600, 700 лева именно заради споменатите обстоятелства.

Пари се отделят за наеми за помещение откъдето ще се развива търговска или друга дейност на фирмата. Разрешителните за упражняване на тази дейност също струват пари, така че трябва да се подготвите и за тях.

За всички разходи засягащи след регистрационния период, може да научите в registratko.com

Каква роля играе управителят във фирмата?

Управителят на фирмата е лицето движещо не само делата ѝ, но и има много представителна функция пред кредиторите. Опитните управители вдъхват повече доверие за отпускане на бизнес кредити, защото банките се доверяват на хора с опит.

При специфични и сложни дела, с които фирмата се занимава може да се подходи към избор на двама управители със строго разпределени роли. Това е препоръчително спрямо варианта двама управители да припокриват дейностите си.

За какво да внимавам при регистрация на фирма?

Позовавайте се на законите на страната и винаги подавайте коректна информация както към отговорните лица подготвящи документите, така и към институции, които ще ги обработват. Всичко което не ви е ясно към даден момент, може да бъде научено чрез консултация.

След като получите регистрацията, в зависимост от вида дружество, задължително трябва да пазите документите свързани с: Учредителен акт на фирмата, Дружествен договор при ООД, Договор за възлагане на управлението (при наличие на такъв). Възползвайте се от специалистите в Регистратко, за да получите отговори на въпросите от първостепенно значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *